Βρήκαν το γονίδιο...των υπναράδων

Γενετιστές εντόπισαν ένα γονίδιο, στο γενικό πληθυσμό, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει το γιατί μερικοί πρέπει να κοιμούνται περισσότερο από άλλους.

Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, που επηρεάζουν τον ύπνο. Ωστόσο ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών αναζήτησε γενετικές αιτίες.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα-DNA 4.260 εθελοντών από
.επτά χώρες, τα οποία συσχέτισαν με τις συνήθειες ύπνου που ανέφεραν οι ίδιοι.

Έτσι εντόπισαν ένα γονίδιο, το ABCC9, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου.

Όσοι διαθέτουν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής αυτού του γονιδίου, κοιμούνται κατά μέσο όρο 6% λιγότερο από όσους έχουν δύο αντίγραφα από μια άλλη παραλλαγή του ίδιου γονιδίου. Οι πρώτοι κοιμούνται περίπου 7,5 ώρες έναντι 8 ωρών των δεύτερων.

Το γονίδιο ABCC9 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, τη SUR2, που εμπλέκεται στο «κύκλωμα του καλίου», τον μηχανισμό δηλαδή που διοχετεύει ιόντα καλίου στα κύτταρα. Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν αυτό το γονίδιο σε μύγες στο εργαστήριο, αυτές κοιμήθηκαν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις άλλες που δεν είχαν υποστεί τη γενετική μετάλλαξη.

Το ABCC9 είναι το πρώτο γονίδιο που εμφανίζεται να σχετίζεται στενά με τη διάρκεια του ύπνου σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε μερικές ομάδες του πληθυσμού.

Αναδημοσίευση από: NEWSCITY1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου