Για ποιό λόγο δεν αναπλάθονται τα ακρωτηριασμένα μέλη μας;

Τυχεροί οι αστερίες: δε θα χρειαστούν ποτέ αναπηρικό καροτσάκι. Όταν κόβεται ένα από τα πλοκάμια τους, αμέσως στο σώμα τους ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που τους επιτρέπει να αναπτύξουν ένα καινούριο, πιστό αντίγραφο εκείνου που έχασαν.Κι αυτό γιατί έχουν αποθηκευμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναπαράγουν πιστά τους μυς, τα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς του. Ο άνθρωπος επίσης διαθέτει τον εν λόγω μηχανισμό, διαφορετικά δε θα μπορούσε ως έμβρυο να σχηματίσει πόδια, χέρια, εσωτερικά όργανα κ.λπ. Μάλιστα, κάποια κύτταρα, π.χ. στο συκώτι, εξακολουθούν να τον αξιοποιούν ακόμα και μετά τη γέννησή μας. Το θέμα είναι γιατί δεν «τίθεται σε λειτουργία» σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν χάνουμε ένα δάχτυλο. Ενδεχομένως όμως το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός να αποτελεί ένα είδος άμυνας.



Ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός των κυττάρων που απαιτείται για να αναπτυχθεί ένα καινούριο μέλος μοιάζει πολύ με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ο οργανισμός μας, προκειμένου να ανακόψει την πορεία τυχόν κακοήθειας, διαθέτει ένα «φρένο», το οποίο ίσως ενεργοποιείται και στην περίπτωση ακρωτηριασμού κάποιου μέλους και δεν επιτρέπει τον εκ νέου σχηματισμό του.

Η μεγάλη πρόκληση λοιπόν για τους επιστήμονες είναι να θέσουν αυτό το «φρένο» εκτός λειτουργίας όταν χάνουμε κάποιο μέλος του σώματός μας, χωρίς όμως να ανοίξουν το δρόμο για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Αναδημοσίευση από focusmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου