Σε τι χρησίμευε η "ασπίδα" της Σφίγγας; Τι λέει ο μύθος ;

Τείχη που είχαν κτιστεί γύρω από τη Σφίγγα, την προστάτευαν από τους ανέμους και την άμμο της ερήμου Σαχάρας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα τείχους δύο τμημάτων που περιστοίχιζαν τη Σφίγγα τα οποία συγκλίνουν στα νοτιοανατολικά ενώ ήδη γνώριζαν την ύπαρξη τείχους που διέτρεχε τη βόρεια πλευρά της Σφίγγας...

Το νέο εύρημα, τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως το τείχος ήταν πολύ μεγαλύτερο και προστάτευε το χώρο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με τα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, ένας αρχαίος Αιγύπτιος πρίγκιπας βγήκε να κυνηγήσει κοντά στις πυραμίδες. Κουρασμένος από το κυνήγι, αποφάσισε να ξεκουραστεί στη σκιά της Σφίγγας, ώσπου τον πήρε ο ύπνος.

Τότε, η Σφίγγα, ήρθε στο όνειρό του και τον παρακάλεσε να την απαλλάξει από την άμμο των αιώνων που τη σκέπαζε και την έπνιγε, κι εκείνη θα τον έκανε φαραώ της Αιγύπτου. Έτσι ο πρίγκιπας έφτιαξε προστατευτικό πλίνθινο τείχος γύρω από τη Σφίγγα και έγινε φαραώ με το όνομα Τούθμωσης, ενώ ανέγειρε την «Στήλη του Ονείρου» που σώζεται ακόμη στην πρόσοψη της Σφίγγας για να διηγείται στους αιώνες την ιστορία.

Αναδημοσίευση από troktikaras.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου