Ρομπότ χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Fukushima


Το πρωί της Κυριακής, δύο τηλεχειριζόμενα ρομπότ εισήλθαν για πρώτη φορά σε ένα από τα κτίρια του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi. Η εταιρεία Tokyo Electric Power (TEPCO) που λειτουργεί το εργοστάσιο ελπίζει πως τα iRobot PackBots θα παράσχουν δεδομένα για τις τρέχουσες συνθήκες στο εσωτερικό των κτιρίων, σε τμήματα των οποίων ακόμη υπάρχουν υψηλά επίπεδα ραδιενεργούς δραστηριότητας καθιστώντας την είσοδο εργατών παρακινδυνευμένη. Τα ρομπότ εισήλθαν στο κτίριο του αντιδραστήρα 3 και έλαβαν μετρήσεις ραδιενεργούς ακτινοβολίας και θερμοκρασιών. Είναι επίσης εξοπλισμένα με κάμερες που παρέχουν ζωντανή ροή video στους χειριστές τους. Η TEPCO διέθεσε φωτογραφίες που δείχνουν ένα από τα ρομπότ να χειρίζεται το χερούλι της δεύτερης από ένα ζεύγος διπλών θυρών που οδηγούν στο εσωτερικό του κτιρίου του αντιδραστήρα. Η TEPCO ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις πληροφορίες που συνέλεξαν τα ρομπότ από το εσωτερικό του κτιρίου. Αν η επιχείρηση αποδειχθεί επιτυχής, τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν και στα κτίρια των αντιδραστήρων 1 και 2 που γειτνιάζουν με αυτό του αντιδραστήρα 3.

Η εταιρεία προσπαθεί για πάνω από ένα μήνα να φέρει υπό έλεγχο το εργοστάσιο, από τότε που το τσουνάμι των 14 μέτρων χτύπησε τις εγκαταστάσεις και προκάλεσε δυσλειτουργία στο σύστημα ψύξης. Τρεις αντιδραστήρες έπαθαν ζημιές από εκρήξεις που ακολούθησαν και ραδιενεργός μόλυνση διαχύθηκε στον περιβάλλοντα χώρο. Αρχικά, εργάτες θαρραλέα και έναντια στα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας προσπάθησαν να εμποδίσουν μία ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, όμως ο επί τόπου χρόνος παραμονής τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένος λόγων της ακτινοβολίας. Η TEPCO έχει ξεκινήσει την χρήση τηλεχειριζόμενων ρομπότ και άλλων μηχανημάτων γιατί αυτά δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιους περιορισμούς.

Τα αμερικανικής κατασκευής iRobot PackBots είναι σχεδιασμένα για χρήση σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Πάνω από 3000 έχουν πωληθεί σε στρατιωτικούς και πολίτες πελάτες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν σε εφαρμογές όπως η εξουδετέρωση βομβών.

Αναδημοσίευση από insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου