Τα gadgets προκαλούν αυπνία


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης αργά το βράδυ, τα video games, η αποστολή email και SMS τις βραδινές ώρες στο κρεβάτι, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο των ανθρώπων.

Ο Russell Rosenberg, αντιπρόεδρος του ερευνητικού οργανισμού σχετικά με τον ύπνο αναφέρει ότι η ενώ η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα στη ζωή μας, παρατηρείται ότι πολλές φορές χάνεται ο έλεγχος και εκατομμύρια ανθρώπων δεν αισθάνονται ξεκούραστοι το πρωί καθώς σπαταλούν χρόνο πριν κοιμηθούν σε κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Το 95% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή πριν κοιμηθούν και τα δύο τρίτα αυτών παραδέχτηκαν ότι ο ύπνος τους δεν επαρκεί ώστε να ξεκουραστούν όσο θα ήθελαν.

Εκτός από το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν video games πριν κοιμηθούν, 1 στα 10 παιδιά ή έφηβοι αναφέρουν ότι δέχονται γραπτά μηνύματα ή κλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επίσης επισημαίνεται ότι αν και είναι μεγάλης σημασίας οι ηλικίες 13-18 ετών να κοιμούνται κατά μέσο όρο 9 ώρες και 15 λεπτά, παρατηρείται ότι η αντίστοιχη διάρκεια ύπνου στους συμμετέχοντες αγγίζει τις 7 ώρες και 26 λεπτά.

Η έκθεση στο τεχνητό φως πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα επαγρύπνησης στον άνθρωπο ενώ παράλληλα καταστέλλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει την κατάλληλη ώρα για ύπνο.

Αναδημοσίευση από Insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου