Επιπτώσεις στην αγορά τηλεοράσεων LCD λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία


Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία φαίνεται πως, μεταξύ άλλων, θα διαταράξει σημαντικά και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τηλεοράσεων LCD, καθώς οι αποστολές υλικών και εξαρτημάτων για τηλεοράσεις LCD έχουν παρεμποδιστεί. Ειδικά στην Κίνα, με τις επερχόμενες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τα αποθέματα των εξαρτημάτων θα αποδειχθούν οριακά και με την άνοδο στις τιμές των panels να επηρεάζει τα κόστη των πωλητών και την ικανότητά τους να χαμηλώσουν τις τιμές, η ζήτηση για τηλεοράσεις LCD αναμένεται να πέσει.

Ο εφοδιασμός με εξαρτήματα και ολοκληρωμένα κυκλώματα από Ιαπωνικές εταιρείες όπως η Sharp και η Sony αναμένεται να καθυστερήσει μετά το σεισμό. Παρ' ο,τι το εργοστάσιο κατασκευής panel της Sharp βρίσκεται μακριά από τις περιοχές που επλήγησαν, ένα από τα εργοστάσιά της που κατασκευάζει ολοκληρωμένα έπαθε ζημιές από το σεισμό. Το εργοστάσιο της Sony που κατασκευάζει χημικά συστατικά έπαθε σοβαρές ζημιές και η λειτουργία της γραμμής παραγωγής prism films έχει ανασταλεί. Επιπλέον, οι κατασκευαστές ανισοτροπικών αγώγιμων films (ACF) που εδρεύουν στην Ιαπωνία, όπως Sony και Hitachi, αντιστοιχούν στο 70% του παγκόσμιου εφοδιασμού και η παραγωγή στις δύο αυτές εταιρείες επηρεάστηκε σημαντικά από το σεισμό.

Πηγές στη βιομηχανία των τηλεοράσεων LCD ανέφεραν πως το εύρος των ζημιών στα εργοστάσια παραγωγής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και τα αποθέματα εξαρτημάτων δε θα διαρκέσουν για πολύ με τα τρέχοντα προβλήματα στην ενέργεια και στις μεταφορές. Παρ' ο,τι υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές εξαρτημάτων όπως ολοκληρωμένα και οπτικά films, χρειάζεται πολύς χρόνος για την επιβεβαιώση των προϊόντων αυτών κι έτσι αυτές οι εναλλακτικές δε θα έχουν σημαντική επίπτωση στη διευκόλυνση της τρέχουσας κατάστασης. Ο εφοδιασμός με εξαρτήματα αναμένεται να σταματήσει μέσα στον Απρίλιο αν η αλυσίδα εφοδιασμού από την Ιαπωνία δεν επιστρέψει εγκαίρως σε κανονική λειτουργία.

Ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων πιστεύουν πως το τρέχον ζήτημα είναι ο αναμενόμενος φόβος για πιθανές ελλείψεις. Τα επίπεδα αποθεμάτων στους διανομείς λιανικής συνήθως έχουν βάθος 1-1.5 μήνες και οι πωλητές στην Κίνα έχουν ήδη συσσωρεύσει στοκ προετοιμαζόμενοι για τις πωλήσεις κατά την περίοδο των εορτών του Μαΐου. Σε συνάρτηση με την χαμηλότερη της αναμενόμενης ζήτηση του πρώτου τετάρτου του έτους, τα συνολικά αποθέματα θα πρέπει να επαρκέσουν και η βραχυπρόθεσμη επίπτωση θα είναι περιορισμένη. Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους κατασκευαστές είναι το ενδεχόμενο η αλυσίδα εφοδιασμού να μην ανακάμψει πλήρως ακόμη και μετά το Μάιο, κάτι που θα αμβλύνει τη δυνατότητα των κατασκευαστών να ξεκινήσουν προωθητικές ενέργειες.

Αναδημοσίευση από insomnia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα gadgets προκαλούν αυπνία


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης αργά το βράδυ, τα video games, η αποστολή email και SMS τις βραδινές ώρες στο κρεβάτι, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο των ανθρώπων.

Ο Russell Rosenberg, αντιπρόεδρος του ερευνητικού οργανισμού σχετικά με τον ύπνο αναφέρει ότι η ενώ η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα στη ζωή μας, παρατηρείται ότι πολλές φορές χάνεται ο έλεγχος και εκατομμύρια ανθρώπων δεν αισθάνονται ξεκούραστοι το πρωί καθώς σπαταλούν χρόνο πριν κοιμηθούν σε κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες.

Το 95% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία ηλεκτρονική συσκευή πριν κοιμηθούν και τα δύο τρίτα αυτών παραδέχτηκαν ότι ο ύπνος τους δεν επαρκεί ώστε να ξεκουραστούν όσο θα ήθελαν.

Εκτός από το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν video games πριν κοιμηθούν, 1 στα 10 παιδιά ή έφηβοι αναφέρουν ότι δέχονται γραπτά μηνύματα ή κλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επίσης επισημαίνεται ότι αν και είναι μεγάλης σημασίας οι ηλικίες 13-18 ετών να κοιμούνται κατά μέσο όρο 9 ώρες και 15 λεπτά, παρατηρείται ότι η αντίστοιχη διάρκεια ύπνου στους συμμετέχοντες αγγίζει τις 7 ώρες και 26 λεπτά.

Η έκθεση στο τεχνητό φως πριν τον ύπνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα επαγρύπνησης στον άνθρωπο ενώ παράλληλα καταστέλλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει την κατάλληλη ώρα για ύπνο.

Αναδημοσίευση από Insomnia.gr
Διαβάστε περισσότερα...